Veel gestelde vragen over airco’s

In dit overzicht lees je alles over airconditioning en vragen die wij vaak krijgen. Doordat airco’s steeds zuiniger zijn, onze zomers warmer en veel mensen merken dat ook het verwarmen met een airco veel voordeliger is, komen hier uiteraard ook veel vragen over naar boven. In het onderstaande overzicht willen wij deze zoveel mogelijk beantwoorden. Mocht u andere vragen hebben dan horen wij het natuurlijk ook graag. contact 

 

Een airco is een lucht-lucht warmtepomp, die zowel kan koelen als verwarmen.

Je kunt uw woning of kantoor goed verwarmen met een Airco en het is in veel gevallen ook veel goedkoper gezien de prijs van stroom ten opzichte van het gas en doordat de systemen de laatste jaren veel efficiënter zijn geworden.

Wel zijn er ook nadelen van het verwarmen met een Airco.

Kan maar verwarmen tot buitentempraturen van -15 graden

En bij het verwarmen met radiatoren wordt de lucht in de ruimte verwarmd. Koude lucht, van bijvoorbeeld de ramen, stroomt langs de radiator en wordt hierdoor opgewarmd. De opgewarmde lucht stijgt omhoog en verspreidt zich door de ruimte.

Bij het verwarmen met een Airco werkt dit echter anders. Een Airco ‘blaast’ middels een ventilator geforceerd warme lucht de ruimte in en straalt geen warmte af. Airco’s hebben (automatisch) bewegende luchtkleppen, zogenaamde swing-mode. Hiermee kan warme lucht op de door u gewenste wijze de ruimte ingestuurd kan worden. Deze luchtstroom kan vervelend zijn als u daar precies zit. Er kan soms ook last zijn van ‘trek’ in huis. U kunt dit oplossen door de stand van de luchtkleppen handmatig in te stellen en iets meer naar boven te richten. Dit kan wel gevolgen hebben voor het verwarmen van de ruimte. Houd er ook rekening mee dat de lucht door verwarmen met een airco droger kan zijn dan verwarmen met radiatoren.

 

Moderne airco’s kunnen energie efficiënt verwarmen. Zeker in het voorjaar en in het najaar kun je goedkoper verwarmen met een moderne airco dan met een gasgestookte CV-ketel

De meeste airco’s van tegenwoordig kunnen prima verwarmen maar er zitten wel een paar nadelen aan waar u rekening mee dient te houden. De airco’s maken meer geluid als ze verwarmen, met name de buitenunit. Wanneer de buitentemperatuur verder onder nul gaat zal het rendement en de uitstroom temperatuur van de binnenunit verder dalen. Het systeem werkt goed tot -7 ongeveer afhankelijk van merk en type. Het is een soort hetelucht verwarming en de airco kan een ruimte vrij snel verwarmen maar de airco zal zo nu en dan gaan ontdooien en dan stopt het verwarmen binnen. Zet de ventilator van de binnenunit op automatisch. Dit is omdat de binnenunit dan tijdens de ontdooiprocedure stopt met blazen. Doet u dit niet dan blaast de binnenunit koude lucht tijdens het ontdooien. Afhankelijk van de buitentemperatuur en luchtvochtigheid zal de airco gaan ontdooien omdat de buitenunit bevriest. Dit duurt ongeveer 5 minuten en de buitenunit zal nu even heel hard gaan werken en vaak is er dan een duidelijke bromtoon te horen. Dit is normaal maar niet erg prettig voor de buren….Afhankelijk van de weersomstandigheden kan dit wel 2x per uur gebeuren.

De binnenunits van de airco zuigen lucht aan uit de woning, filteren die lucht, en blazen hem dan weer (al dan niet verwarmd of gekoeld) de ruimte in. Haal je een airco in huis, dan heb je dus direct een apparaat dat de lucht in huis zuivert van pollen.

Let op: dit is iets anders dan ventileren, want bij ventileren vervang je vieze lucht van binnen voor schone lucht buiten. Je moet met een airco dus gewoon blijven ventileren, anders krijg je een ongezond binnenklimaat.

Het energieverbruik (rendement) van een Airco / warmtepomp wordt uitgedrukt in de SEER- en SCOP-waarde. SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) geeft de seizoensgebonden waarde van de energie-efficiëntie van het product weer en bepaalt zijn energieklasse in koelmodus. SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) geeft het seizoensgebonden rendement weer en bepaalt de energieklasse van de warmtepomp in verwarmingsmodus. Hoe hoger de SCOP- en SEER-waarden, hoe zuiniger het toestel. Dankzij deze labels kunnen de energieprestaties van verschillende toestellen gemakkelijker met elkaar worden vergeleken

Als je de woning volledig gaat verwarmen met airco’s moet je zorgen voor voldoende capaciteit. Je kunt de volgende methode gebruiken om de capaciteit te bepalen. Kijk wat je gemiddelde gasverbruik per jaar is. Dat kun je vinden op de eindafrekeningen van je energiemaatschappij. Stel dat is 3020 m3. Trek daar voor elk gezinslid 80 m3 vanaf (voor warm tapwater gebruik), dus bij een gezin van 4 personen trek je er 320 vanaf. Het gasverbruik voor verwarming in dit voorbeeld is dan 2700 m3. Vermenigvuldig dat getal met 4,5 en je krijgt het aantal Watts dat al de airco’s samen aan verwarmingsvermogen moeten kunnen leveren in jouw woning. Dus in dit voorbeeld, 2700*4,5= 12150 W oftewel 12 kW.

Let op: ga zeker niet lager dan dit vermogen zitten. De airco’s leveren namelijk geen vermogen gedurende de ontdooi cycli. Stel dat de airco gedurende 25% van de tijd bezig is met ontdooien, dan hou je gemiddeld over de tijd nog maar 9 kW over.

De grote van de ruimte heeft ook invloed op wat de unit aankan en kan je makkelijk bereken via onze handige vermogen reken tool Klik Hier

Wat is de gemiddelde levensduur van een airco?
Bij een goed onderhoud gaat een airco die enkel in de zomer gebruikt wordt gemiddeld 20 à 30 jaar mee. Een airco die daarentegen ook in de winter wordt gebruikt, zal een levensduur van gemiddeld 15 jaar hebben. De levensduur van een mobiele airco ligt ook tussen de 10 en 15 jaar

Ja dit is zeker mogelijk onder andere onze single-split airco zijn ontwikkeld om eenvoudig zelf te installeren. In Nederland is het zelf aansluiten / in bedrijfstellen niet toegestaan. Om kosten te besparen is het wel mogelijk om zelf alvast het voorbereidende werk te doen, zoals het bevestigen/plaatsen van de units en het creëren van een doorvoer (gat) naar buiten. De buitenunit plaatsen, stroom/stuurkabels en leidingen aansluiten. De daadwerkelijke eind installatie, zoals het afpersen en vacuüm trekken van de leidingen, dient helaas wel altijd door een erkend installateur te gebeuren.

Wij kunnen ook de volledige installatie voor u verzorgen en maken graag een offerte op maat voor u. Neem direct contact met ons op om de aanvraag te starten. contact